Средната температура на сушата и водата е била с 0,87 градуса Целзий по-висока от средните стойности за 20-и век, отчитат от управлението.

Най-топлата досега година в историята е 2016 г., когато е отчетена температура с 0,99 градуса Целзий по-висока от средните стойности.
От управлението съобщават още, че изминалият септември е бил четвъртият най-горещ, откакто се води статистика.
Арктическият морски лед продължава да е под средните стойности.
"Девет от десетте най-високи глобални температури за периода януари-септември са измерени след 2005 г. Изключение прави единствено 1998 г.", се посочва в изявлението на NOAA.
Управлението води статистика за глобалните температурни рекорди на сушата и водата от 1880 г

На картата на ремпературните аномалии можете да видите, че червеният и оранжевият цветове преобладават.
Разбира се, има и 2-3 сравнително малки по площ сини такива. Това са местата с отрицателни аномалии за месеца. При това, площта, която заемат т ее в пъти по-малка от наднормените райони.

Този септември е бих по-хладен от обичайното за част от Европа и Сибир.
Навсякъде другаде: двете Америки, над 4/5 от океаните, Африка, Азия, Австралия, доминират огромни положителни аномалии.

Напомняме, че самият термин "Глобално затопляне" включва средата температура за определен период на цялата планета.
Това не означава, че липсват поднормени периоди, както у нас, така и в Северна Америка, Сибир и навсякъде другаде.
Впрочем, единственото изключение, като че ли, остава Арктика: там почти винаги е по-топло, отколкото е било преди 30 и повече години, а през зимата аномалиите са буквално апокалиптични и достигат 15 и дори 20 градуса в някои месеци и области.

Поради тази причина планетарното общо затопляне, вследствие на парниковия ефект, няма как да ни гарантира, че всички зими в България ще са меки. Топлата Арктика често поднася необичайна атмосферна циркулация и като последствие, страхотни "сюрпризи".
Няколко сравнително нормални зими у нас бяха последвани от най-студената за поне 50 години зима на 2012.
Последваха 4 (четири) последователни меки или много меки зими и отново - последната, 2016/2017 бе доста студена, макар че не успя да победи по този показател февруари 2012.

Съобщението на американската агенция по климата и океаните (НОАА) за това, че 2017 ще бъде втора в редицата най-топли години е плашещо поради друга причина.
Засега 2016 изглежда не е застрашена да бъде 'детронирана" от първа позиция, защото те беше година, наследила силно изявен Ел Ниньо. Тихоокеанската осцилация заема огромни площи и освобождава в атмосферата гигантски количества временно акумулирана топлина, като следва пик в температурите по цял свят.
Така беше след предишния силен Ниньо, 1998, така беше и през 2016.

Климатолозите с основание очакваха, че сега ще има известен период на затишие и без нови рекорди.

Засега е така, но малцина очакваха, че 2016 ще детронира едновременно 2014, която за времето си беше първа, но и най-вече 2015, която вече стана първа след предшественичката си с голяма разлика.
Тогава вече Ниньо се проявяваще, а сега такъв не се наблюдава.
Нещо повече, фазата на феномена е слабо отрицателна и с тенденция през зимните месеци да навлезе в Ла Ниня - студеният вариант.
Но въпреки липсата на "бекъп", подкрепа, 2017 буквално следва по петите лидера, детронирайки едновременно следващите две.

Очаквайте скоро обобщените актуални прогнози за предстоящата зима у нас.