Времето днес  и утре в по-голямата част на страната ще остане типично за късната есен. Ще бъде предимно облачно, със слаби превалявания от дъжд или ръмеж.

Температурите ще са около обичайните за периода, от 7 до 12 градуса.
В неделя от северозапад ще започне да нахлува студен въздух. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили.

Студената пенетрация от север-северозапад ще активизира намиращата се южно от страната ни област на ниско атмосферно налягане  и  по Егейското крайбрежие, проливните зони и част от Черноморието ще се създадат условия за по-съществени валежи.

Обстановката е доста сложна, а количествата, продължителността и разпределението по райони на валежите зависят от многобройни фактори, но моделите отсега прогнозират съществени валежи, от порядъка на 30-40 литра на квадратен метър за половин денонощие, за крайните югоизточни части на страната ни.

Най-значителни валежи ще има в неделя преди обед и след временно прекъсване - през нощта срещу понеделник и в ранните сутрешни часове в понеделник.
В някои източни райони ще вали, вече по-слабо и  в понеделник, а спиране на валежите ще настъпи към вторник.

Карта на очакваните валежи за 6-часов период в понеделник сутрин.

Източник: meteoinfo.by, въз основа на британския модел UKMO.

В западната половина на страната преваляванията ще са по-слаби, но по високите места, вкл. в районите на София, Перник, Трънско и Предбалкана, заради ниските температури ще превали и сняг и  е възможно образуването на нетрайна, временна снежна покривка.
В Дунавската равнина ще бъде ветровито,с временно силен вятър от северозапад.
В Източните райони вятърът ще бъде умерен и  силен, от север.

Температурите в понеделник и вторник ще бъдат от малко над нула градуса по най-високите западни полета до 6-8 градуса в Дунавската равнина и Тракия.
Според предварителните очаквания на централите, това застудяване ще бъде сравнително кратко и през втората половина на следващата седмица температурите ще се повишават.

За актуална информация следете прогнозите ни в следващите дни, а относно предупрежденията за опасни метеорологични явления - информациите на НИМХ в медиите и на интернет сайта на института.

В планините сравнително подходящ за преходи при добра екипировка и опитни водачи, ще бъде съботният ден.
В неделя вече вятърът ще се усилва, в средните и високи части ще превалява сняг, а вятърът ще се усили.
В понеделник и вторник в планините ще бъде много студено и ветровито, а условията за туризъм - опасни и неподходящи.